Tijd en aandacht voor u en uw huisdier                                       0318 - 437 133

Nieuwe RHD variant zorgt voor massale sterfte

Eind 2015 zagen we door heel Nederland sterfte onder zowel tamme als wilde konijnen. Na uitgebreid onderzoek door de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is gebleken dat een nieuwe variant van het al bekende RHD virus verantwoordelijk is voor deze sterfte. Dit type virus wordt nu RHD2 genoemd.

In een aantal gebieden heeft het virus flink huisgehouden en zijn veel konijnen overleden. Ook in en rondom Ede was er sprake van konijnensterfte. Helaas zijn ook konijnen die gevaccineerd waren tegen myxomatose en RHD gestorven. Er is dan ook gebleken dat het vaccin dat we tot 2015 gebruikten tegen myxomatose en RHD1 niet werkt tegen deze nieuwe RHD2 variant.

Begin 2016 was er een vaccin beschikbaar tegen het RHD2 virus dat uit het buitenland geïmporteerd werd. Inmiddels is er een vaccin beschikbaar dat in Nederland geregistreerd is. Dit vaccin dient 2 elke 6 maanden herhaald te worden om een goede bescherming te bieden tegen RHD2. Alleen bij jonge konijnen tussen de 4 en 10 weken oud moet de vaccinatie na 6 weken herhaald worden. Dit nieuwe vaccin is niet verkrijgbaar in een enkele dosis, maar slechts in grote verpakkingen die na aanprikken slechts een paar uur houdbaar zijn. Om de kosten voor u als eigenaar laag te houden, zullen we speciale spreekuren houden voor het vaccineren van konijnen.

Naast dit nieuwe vaccin moet ook het "oude" vaccin jaarlijks gegeven worden om ook tegen myxomatose en RHD1 bescherming te bieden. Kijk voor een uitleg over deze ziektes en hun verloop op onze  Myxomatose en RHD pagina.

Wij raden alle konijnenbezitters sterk aan om hun konijnen goed te laten vaccineren, om te voorkomen dat er nog meer konijnen onnodig sterven. Er is namelijk geen behandeling voor deze ziekten. Het loopt altijd fataal af.

Houd onze nieuws en Facebook pagina in de gaten voor de data en tijden van onze konijnenspreekuren.